Kako se piše propratno pismo

propratno pismo

Propratno pismo treba da prati vašu radnu biografiju kao sastavni deo prijave za posao.

Pogledajte propratno pismo primer.

Pošto je CV dosta formalniji dokument , jer se piše po opšteutvrđenom šablonu,propratno pismo je prilika da se istaknete od ostalih kandidata tako što ćete istaći svoje specifičnosti.

Dužina pisma ne bi trebala da bude veća od jedne strane, a cilj samog propratnog pisma je da se naglase podaci iz Vaše radne biografije koji su bitni za posao.

Propratno pismo stoga treba da odgovori na pitanja koja bi poslodavac mogao sebi da postavi čitajući Vašuradnu biografiju, odnosno : „ Zašto bi trebalo da zaposlim ovu osobu?“.

Forma:

Propratno pismo je forma klasičnog poslovnog pisma,  gde Vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u desnom gornjem uglu stranice.

Ispod toga, sa leve strane, napišite ime osobe kojoj se obraćate, njena funkcija i organizaciju u kojoj radi. Ukoliko, pak nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na kompaniju ili kadrovsko odeljenje (HR manager, Recruitment, i sl.). U ovoj situaciji bi bilo poželjno da se informišete preko web stajta kompanije o organizacionoj strukturi preduzeća kako bi videli na koga adresirate svoje pismo.

Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite sa Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice, a ako ne znate ime osobe, onda Poštovani/a.  Pismo treba završiti pozdravom „Sa poštovanjem”, odnosno „Srdačno”.

U dnu svog propratnog pisma navedite mesto i datum pisanja pisma. Ispod toga po stavkama navedite koje dokumente prilažete uz prijavu. Ukoliko šaljete samo CV, dovoljno je da to pomenete u samom tekstu propratnog pisma.

Ukoliko prijavu šaljete regulatnom poštom, odštampajte propratno pismo na  papiru A4, isto kao i vašubiografiju, i stavite u belu kovertu. Nije preporučljivo štampanje na papirima druge boje osim bele i upotrebljavanje drugih boja slova osim crne. Potrudite se da obezbedite kvalitetnu štampu vašeg pisma.

 

Više o razlici između motivacionih i proporatnih pisama možete pročitati na sajtu www.motivacionopismo.com

Izvor teksta: Motivaciono pismo