Obrazac saglasnosti oba roditelja za putovanje deteta

Obrazac saglasnosti oba roditelja za putovanje deteta nije zakonski propisan.

Obrazac saglasnosti oba roditelja se popunjava u dva primerka i overava kod javnog beležnika. Ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja prilikom putovanja u inostranstvo, nema smetnji da dete koje poseduje biometrijsku putnu ispravu Republike Srbije, putuje sa jednim od roditelja ili trećom osobom.

Pisana saglasnost može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira, pa zato preporučujemo da se pre polaska na put izvrše odgovarajuće provere u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tih zemalja.

 

Ukoliko Vam je potrebna saglasnost jednog roditelja za putovanje maloletnog deteta u inostranstvo,  možete željeni obrazac potpuno besplatno preuzeti sa sledeće stranice : Obrazac saglasnosti jednog roditelja.

Napomena:

Za pregledanje i popunjavanje obrazaca u PDF formatu je potrebno da na svom računaru imate instaliran Adobe reader. Aktuelnu verziju Adobe Reader-a možete preuzeti odavde.

12 comments

 1. ja sam staratelj za dvoje dece-imam samostalno vrsenje roditeljskog prava i zanima me jel treba saglasnost bivseg muza za put u hrvatsku?hvala..

 2. Ako je muž živ, onda treba. Saglasnost vam ne treba jedino u slučaju da vam je suprug preminuo ili ako se vodi kao nestala osoba (osoba sa nepoznatom adresom). A oni to vide kada očitavaju pasoš, jer onda vide da je deci potvrdu za izdavanje pasoša potpisao samo jedan roditelj (Vi) i onda nemate problema.

  1. Ako si odgovorio Marieni onda nisi u pravu. Njoj su deca dodeljena na samostalno vrsenje roditeljskog prava i saglasnost bivseg muza joj u tom slucaju nije potrebna.
   Potrebna je samo u slucaju promene boravka dece.

 3. Psotovani,

  s obzirom da suprug putuje u Ameriku na duzi vremenski period, a da deca i ja planiramo put tek za devet meseci a letos odlazak na more, da li postoji mogucnost da saglasnost oca za prevodjenje dece preko granica Srbije moze da glasi na neodredjeno vreme, tj. da ne moramo da se vezujemo za datum i mesto putovanja, jer ga realno sada, u ovom trenutku, i neznamo.

  Hvala unapred.

 4. Putujem sa kćerkom,16 godina,za Dubai. Ona ima italijanski pasos a ja srpski.Zivimo u Nemackoj ali putujemo iz Srbije. Da li je potrebna saglasnost oca u ovom slučaju?

 5. Postovani,planiram da putujem za Crnu Goru sa dedom imam licnu kartu imam 16god.Roditelji razvedeni,roditeljsko pravo vrsi majka a otac je u Beogradu radi,ja sam inace iz Kraljeva,da li mogu samo sa saglasnocu majke da putujem?

 6. Ako dete putuje sa babom u Bosnu, preko Hrvatske da li treba saglasnost na jednom papiru navesti obe države? Ili treba za svaku posebno? Saglasnost se plaća 720din što nije malo…

 7. Da li maloletno dete (15 god.) sme da putuje samostalno preko granice uz saglasnost oba roditelja i kako bi ta saglasnost trebalo da izgleda?

 8. Imam 17 godina, i planiram putovanje u italiju preko makedonije. Roditelji su mi razvedeni i zivim sa mamom koja naravno nosi svoje prezime. Putujem samostalno, idem sama. Kakav bi obrazac bio kada ne bih navodila trecu osobu? Da li je uopste moguce da putujem sama kada sam maloletna?

 9. Poštovani,

  Krajem maja bi trebalo da sa bebom putujem u Italiju kod bebinog oca koji tamo živi. Kakva je procedura u tom slučaju? Da li mi je potrebna saglasnost? Na kom jeziku i da ako je on pošalje na italijanskom da li treba da bude prevedena i overena kod notara?

  Hvala unapred

Comments are closed.